2023 m. vasario 10 d., penktadienis

Megzti kojines - terapinė veikla

 

Šį kartą net raginti moterų nereikėjo, o tik informuoti ir sutarti laiką. 

Taigi, vėl rinkosi moterys po darbų į TERAPINIŲ VEIKLŲ grupę. Šį kartą mezgėme kojines. Ir ne šiaip sau, o atsiliepdamos į paraginimą kartu sušildyti Ukrainoje šąlančius žmones.

Moterų vakarojimai draugėje – sena liaudiška, nuo balanos gadynės dar atmenama tradicija. Rinkdavosi tada darbštuolėlių pulkelis kaimo troboje, prie bendro žiburio, kartu plunksnas paplėšydavo, smulkius rankdarbiais užsiimdavo, viena kitą pamokindavo, o kartu ir pasišnekėdavo.  To tai moterims niekada negana, nes susikaupusias emocijas iškalbėti norisi. Kartu išsivaloma nuo dienos rūpesčių, susiderinant darnoje, kad rytojaus darbai lengva ranka pradedami būtų, „širdį atgavus“ ir su gerais linkėjimais.

        XXI a. dabar jau, o mūsų moterys dienos laiką skiria rūpinimųsi kitais. Tos, kurios anksčiau pabandė taip vakaroti ir patiko, atėjo vėl, o tada tos ir kitas paragino. Vos telpame Klaipėdos socialinės paramos centro „studija“ vadinamame kambarėlyje. Darbuojasi kartu Dienos socialinės globos ir Pagalbos namuose darbštuolėlės atviromis širdimis ir dosniomis rankomis besidalindamos sava kojinių mezgimo patirtimi, prisiminimais, bei atsineštais „užkandukais“, saldumynais. Susiglaudusios šalia viena kitos, visos megzdamos kojines pasikalbame ne tik apie Ukrainos bėdą, bet ir savus rūpestėlius. Kartu pajuokaujame, sustiprindamos viena kitą geru žodžiu, trumpa istorija ar pasakojimu. O vėliu, kai moterys nuėjusios pas savo globojamus žmones papasakoja ką veikia vakarais, tai ir iš jų tarpo atsiranda norinčių prisidėti!

Štai pluoštelis teksto trupinėlių, iš dalyvių žodinių refleksijų:

· „Štai ir vėl susirinkome į terapines veiklas. Vienoms tai buvo turimų įgūdžių panaudojimas. Kitoms – tikras įššūkis, nes kojines mezgame pirmą kartą. Bet koks geras jausmas užpildo, kai numezgi pirmąją kojinę! Negali patikėti, kad tai padarei!” Rita Z.

·     „Man labai miela prisiminus, kaip mama mokino vaikystėje megzti kojines... O dabar labai smagu, kad visas socialinių „Bitučių“ pogrupis bendrystėje kartu, su DSGS kolegėmis gali pabendrauti...“  Rita

· „Puikus bendravimas su Salomėja! Ir įdomių istorijų pasiklausom megzdamos kojines“  Natalija P.


·     „Jaučiu, kaip atpalaiduoja galvelę kojinių mezgimas, nors mezgu pirmą kartą... Ačiū už bendrystę! Roma

·      „Taip sesutės vakarais mezgė, bendravo, dalinosi patirtimi ir prisiminimais...“ Natalija

·      „Mezgimas – tai puiki terapija atsipalaidavimui. Išsivalo kartu mintys, pasimiršta problemos.“ Jovita S.

·      „Labai gera terapija, atsipalaidavimas, bendravimas!Gražina

·  „Ėjau su baime, nes galvojau kaip reikės prisiminti tą kojinių mezgimą... O susitikus su moterimis išdrąsėjau, visai smagiai leidžiame laiką, ateina atsipalaidavimas. O dar Salomėjos paskaityti eilėraščiai ir skaitiniai iš viso „pravėdina“ atsineštas problemas.“ Danutė R.

·      „Geros emocijos...“ Sigita

·      „Labai puiki terapija, atsipalaidavimas, bendravimas, puikios emocijos“ Alma K.

·     „Dėka Salomėjos supratau, kad mezgimas yra kūryba, poilsis ir terapija, pabėgimas nuo kasdienybės ir iš kart galima turėti puikų relaksą“ Diana M.

·     „Labai patinka laisva ir pozityvi atmosfera“  Irina

·     „Šie užsiėmimai suteikia ramybę, puikių bendravimą grupėje!“ Aldona

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą